Een eensgezind Europees standpunt over Syrië is nodig, want een verdeeld Europa is een Europa dat geen rol speelt. 

Dat zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, maandag in Brussel voor overleg met collega's over het Europese wapenembargo tegen Syrië.

Groot-Brittannië en Frankrijk zetten in op een versoepeling van het embargo. Zij willen de rebellen die strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad, van wapens voorzien.

Londen en Parijs hopen daarmee de machthebbers naar de onderhandelingstafel te bewegen.

Andere EU-landen vrezen een escalatie van het geweld bij een verlichting van het embargo. Timmermans hoopt op een compromis, waarbij onder zeer strenge voorwaarden wapens geleverd kunnen worden.

Dat zou een signaal aan alle partijen in Syrië moeten zijn dat het beter is om met elkaar te praten op een geplande conferentie in Genève, dan om door te gaan met vechten, stelde hij.

Hague

De Britse collega William Hague benadrukte bij aankomst dat de EU moet laten zien bereid te zijn tot een versoepeling van het embargo. Het Assad-regime krijgt dan een duidelijk teken dat het serieus moet gaan onderhandelen, stelt Hague.

Het huidige wapenembargo loopt vrijdag af. Het kan alleen met unanimiteit worden verlengd.

Spoedberaad

De Verenigde Staten, Qatar en Turkije hebben de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gevraagd om een spoeddebat over Syrië. Raadsvoorzitter Remigiusz Henczel zei dat dinsdag wordt besloten of het spoeddebat woensdag kan worden gehouden.

De Syrische ambassadeur bij de Mensenrechtenraad tekende bezwaar aan tegen het verzoek, omdat het volgens hem afkomstig is van landen die de rebellen steunen in hun strijd tegen het regime van Bashar Assad.

VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay zegt dat het Syrische bewind nog altijd buitensporig geweld gebruikt in woongebieden en scholen en ziekenhuizen op de korrel neemt. Ook de rebellen maken zich volgens Pillay schuldig aan schendingen van de mensenrechten.

Meer over Syrië in ons dossier over de onrust in het Midden-Oosten

Achtergrond: Vredesconferentie Syrië vrijwel kansloos