De extra bezuinigingen voor 2014 moeten nu al worden voorbereid en mogen geen extra lastenverzwaring betekenen voor burgers.

Dat zegt VVD-delegatieleider in het Europees Parlement Hans van Baalen tegen NU.nl.

"De burger nog meer lasten op zijn bordje leggen is onverstandig", stelt hij. "Je moet dus streven naar bezuinigen zonder lastenverzwaring."

Volgens de VVD'er moet dit mogelijk zijn. "Alles is haalbaar, het gaat er om wat je wilt. We zijn nog steeds een rijk land. De toenemende staatsschuld nekt de economie."

Hij wil dan ook dat de overheid in eigen vlees snijdt om in 2014 aan de Brusselse begrotingseis van maximaal 3 procent tekort te kunnen voldoen.

Bezuinigingspakket

Het kabinet presenteerde in het voorjaar al een bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro. Lastenverzwaringen waren hier een onderdeel van, maar het pakket werd een paar maanden later bij de presentatie van het sociaal akkoord in de ijskast gezet.

Het kabinet wil pas weer over dit pakket praten als in augustus blijkt dat de economische voorspellingen voor 2014 niet zo enorm zijn verbeterd dat extra bezuinigingen onnodig zijn om de 3 procent te halen.

Actie

Volgens Van Baalen is het reëel om te veronderstellen dat extra bezuinigingen in 2014 nodig zijn en wil daarom dat het kabinet nu al in actie komt.

"Ik zie de economie niet aantrekken dus je moet die bezuinigingen gaan voorbereiden. De kans is heel groot dat die moeten worden doorgevoerd dus bereid je daar mentaal maar vast op voor", aldus de VVD'er.

"Wij nemen terecht andere Europese landen de maat, dan moeten we ook onszelf de maat nemen." Hij vindt dan ook dat in 2014 de 3 procentsnorm gehaald moet worden.

Volgens Van Baalen zijn de extra bezuinigingen alleen af te wenden als de Amerikaanse en de Duitse economie in een stroomversnelling raken.