De pensioenfondsen moeten worden geïndividualiseerd. Dat vinden de jongerenpartijen van D66, PvdA en VVD.

De jongerenorganisaties presenteerden hun plan zondag in het programma Buitenhof.

Volgens het plan van de jongerenpartijen moeten pensioendeelnemers zelf een pensioenuitvoerder kiezen. Premies worden voortaan gestort op een persoonlijke pensioenrekening, pensioenuitvoerders beleggen dat geld vervolgens collectief. Werknemers mogen zelf kiezen voor welke pensioenuitvoerder zij kiezen.

De huidige pensioenplicht zou dan worden omgezet in een spaarplicht die zou gelden voor iedereen met een inkomen, inclusief zzp'ers. Dat is op het moment niet zo. Werkgevers blijven wel verplicht om het spaarbedrag in te houden, zoals nu.

Volgens de jongerenorganisaties wordt er zo een oplossing geboden voor het probleem dat een steeds groter wordende groep mensen geen aanvullend pensioen opbouwt.

Generatiestrijd

De organisaties willen zo een "einde maken aan de generatiestrijd" binnen het pensioenstelsel. Hun alternatief biedt een plan voor de onzekerheid die onder gepensioneerden leeft.

De invoering van de individuele pensioenrekeningen zou er voor zorgen dat het risico voor ouderen kleiner wordt, terwijl er voor jongeren juist risicovoller belegd kan worden. Risicovollere beleggingen kunnen een hoger rendement opleveren.

Volgens de jongerenorganisaties bereikt het huidige systeem niet meer 'het sociale doel' en moet er een systeem komen dat voor iedereen een goed pensioen kan verzorgen.