VVD-bestuurders die weigeren zich terug te trekken terwijl ze verdacht worden van een ernstig strafbaar feit, moeten geroyeerd kunnen worden.

Een motie van deze strekking is zaterdag ingediend tijdens een partijcongres in Maarssen.

Ze is afkomstig van een groepje VVD-leden die verontrust zijn door ''de diverse affaires’’ die de partij achtervolgen, onder meer die rond de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey. Hierdoor is volgens hen ''het aanzien van de VVD beschadigd geraakt en dat is pijnlijk’’.

Volgens de indieners moeten VVD’ers die een politiek ambt vervullen of zich verkiesbaar stellen ''boven elke verdenking verheven zijn’’.

Naar verwachting haalt de motie geen meerderheid. Veel VVD’ers zijn bang voor een heksenjacht op iedereen over wie geruchten de ronde doen.

Commissie

De VVD heeft een permanente commissie ingesteld die zich gaat bezighouden met integriteitskwesties. Ze staat onder leiding van Jan-Kees Wiebenga, lid van de Raad van State en voormalig Europarlementariër en Tweede Kamerlid. Partijvoorzitter Benk Korthals heeft dat zaterdag bekendgemaakt tijdens het congres.

Korthals onderstreepte dat integriteit een ''essentiële voorwaarde is’’ voor iedereen die deelneemt in het openbaar bestuur. Later tijdens het congres komt hij met het voorstel om alle VVD-bestuurders een integriteitsverklaring te laten ondertekenen.

Van Rey

Korthals wilde niet reageren op de berichtgeving rond de kwestie-Van Rey in de krant De Limburger. Volgens zijn woordvoerster was een gesprek dat hij eind vorig jaar in Limburg had bedoeld om zich te laten informeren over beschuldigingen aan het adres van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën). Die liet een deel van zijn verkiezingscampagne betalen door Van Rey.

Suggesties dat Korthals geweten zou hebben van mogelijke tip aan Van Rey over een justitie-inval in zijn woning noemt zij onzin.

Verdeeldheid

De integriteitsverklaring blijkt zaterdag omstreden bij de leden. Veel leden vinden dat integriteit niets te maken heeft met het zetten van een handtekening. ''Je bent integer of je bent het niet.''

Ook bestaat er bij VVD-leden weerstand tegen het opleggen van meer regels. Tijdens het congres werd erop gewezen dat bijvoorbeeld raadsleden en parlementariërs al een eed afleggen. Over het plan van het VVD-bestuur werd in Maarssen niet gestemd. Het bestuur gaat het verder uitwerken.

Partijvoorzitter Korthals kondigde eerder deze week aan dat VVD-bestuurders, gekozen of benoemd, onder meer moeten verklaren dat hun handelen dienstbaar open en onafhankelijk is, dat ze betrouwbaar en zorgvuldig zullen zijn en open over zaken waarbij hun integriteit in het geding is.

Commissie

Daarnaast komen er vertrouwenspersonen en wordt integriteit onderdeel van opleiding en training. Kandidaat-politici moeten een vragenlijst invullen, zodat hun risicoprofiel bepaald kan worden.

Bij aantoonbare ernstige gevallen van integriteitsschendingen kunnen bestuurders worden geroyeerd, zei Korthals. Dat kan overigens al binnen de huidige statuten van de VVD.