Meerdere eurolanden vinden dat voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem niet neutraal genoeg opereert. 

Hij zou als minister van Financiën het Nederlandse belang nog te vaak voorop stellen. Steeds meer landen pleiten daarom voor een permanente, fulltime voorzitter. Volgens voorstanders wordt zo het gemeenschappelijke belang beter gediend.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag na gesprekken met nationale en Europese ambtenaren.

Volgens een van de ambtenaren wordt door Dijsselbloem alles "met een Nederlands sausje overgoten". Hij wijst bijvoorbeeld op de wens van Dijsselbloem dat banken en spaarders zoveel mogelijk zelf betalen voor het redden van banken. Hoewel niet elk euroland het eens is met deze opvatting, zou hij het blijven zeggen.

Volgens de ambtenaren wordt Dijsselbloem wel gewaardeerd omdat hij de vergaderingen beter leidt dan zijn voorganger Jean-Claude Juncker. Ook wordt hij sympathieker gevonden dan zijn voorganger Jan Kees de Jager.

Frustratie

Frustratie is er echter wel over dat Nederlandse ambtenaren de coördinatie in de eurozone naar zich toe trekken. Een aantal Nederlandse topambtenaren vallen niet in goede aarde, omdat ze andere eurolanden te veel de les zouden lezen. Ook de Nederlandse accenten in de speeches van Dijsselbloem worden niet gewaardeerd.

In de diverse hoofdsteden in de eurozone zou bovendien nog steeds frustatie bestaan over hoe Dijsselbloem in januari door Duitsland aan het hoofd van de eurogroep zou zijn gezet.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble wilde het liefst zelf de nieuwe voorzitter worden, maar dan zou Duitsland een te dominante positie krijgen. Hij zag in Dijsselbloem een alternatief, maar wilde geen fulltime voorzitter. Hij vreese dat er dan weer een nieuwe Europese instelling bij zou komen.

Permanente voorzitter

Maar inmiddels zouden ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar minister Schäuble meer voelen voor een neutralere permanente voorzitter.

Vorige week pleitten ook de Franse president François Hollande en de Italiaanse minister Emma Bonino voor een voorzitter die voor langere tijd wordt aangesteld.

Het ministerie van Financiën wilde tegenover NRC niet reageren.