De krant De Limburger bericht zaterdag dat VVD'er Jos van Rey al voor de invallen op 19 oktober in zijn huis en in de wethouderskamer in Roermond wist dat het Openbaar Ministerie (OM) hem op de hielen zat.

Dat meldt De Limburger zaterdag op basis van informatie waarover de krant beschikt. Van Rey zelf ontkent dat hij op de hoogte was.

Een hoge Limburgse politiefunctionaris zou Van Rey volgens de krant hebben getipt. Van Rey zou nu onderwerp van onderzoek zijn door justitie. Deze berichten in de zijn absurd en onjuist, laat Van Reys raadsvrouw Gitte Stevens zaterdag aan in een reactie weten.

''Het is verbijsterend te moeten lezen dat Van Rey voor de inval getipt zou zijn’’, aldus Stevens. ''De inval bij Van Rey heeft hijzelf maar ook zijn familie ervaren als een ware aanslag, en de suggestie dat hij hiervan op de hoogte was is absurd en onjuist." Stevens spreekt van een 'trial by media'. Volgens haar zijn zowel kop als inhoud van het artikel in Dagblad de Limburger onjuist.

Canard

De suggestie dat Van Rey al vanaf maart 2012 zou weten dat er jegens hem een strafrechtelijk onderzoek zou lopen is een canard van de bovenste plank, stelt Stevens. ''Het waren immers juist de media die enkele maanden na oktober 2012 meldden dat er in maart 2012 aangifte zou zijn gedaan door twee belastingambtenaren.’’

Stevens wijst erop dat zij op 3 januari en opnieuw eind januari naar aanleiding van de tweede golf doorzoekingen, het OM heeft gevraagd om een onderzoek op te starten binnen de gelederen van het OM. Dit omdat naar haar mening juist vanuit die hoek naar de media werd gelekt.

Niet ter plaatse

''Hoe is het anders mogelijk dat journalisten schrijven over 'bronnen binnen het onderzoek' en dat de camera’s bij doorzoekingen voor de betreffende panden snorden terwijl de doorzoekers nog niet ter plaatse waren’’, aldus Stevens.

Tot nog toe heeft Jos van Rey zich terughoudend opgesteld naar de media. Enerzijds om het onderzoek niet te frustreren, anderzijds in het belang van de VVD, aldus Stevens. Van Rey overweegt nu op korte termijn het stilzwijgen na 7 maanden te doorbreken, liet Stevens weten. '' Er is mede dankzij het mediabombardement en het feit dat Van Rey op achterstand wordt gezet vanwege het niet verstrekken van het procesdossier, geen sprake van een fair trial.’’

Corruptie

De omstreden VVD'er Van Rey, die jarenlang wethouder in Roermond was en lid van de Eerste Kamer, wordt verdacht van corruptie. Het OM onderzoekt sinds een paar maanden of en door wie vertrouwelijke informatie is gelekt naar Van Rey en andere mensen die een rol spelen in deze zaak.

Het OM onderzoekt sinds een paar maanden of en door wie vertrouwelijke informatie is gelekt naar Van Rey en andere mensen die een rol spelen in deze zaak.

In de krant suggereert de voorzitter van de VVD in Roermond, Victor Cillekens, dat de informatie door het OM zelf is gelekt. Maar desgevraagd zegt Cillekens zaterdag dat hij verkeerd is geciteerd en dat hij niets meer wil zeggen: ''De VVD Roermond geeft nergens meer commentaar op".