
Kabinet wil geen Europees minimumloon
Dit blijkt vrijdag uit een brief van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. "Onderling zijn de economische verschillen binnen Europa daarvoor te groot", aldus de minister.
Asscher (PvdA) stelt voorstander te zijn van een minimumloon in heel Europa, maar denkt niet dat dit op Europees niveau geregeld hoeft te worden.
Er kan vanuit Brussel wel druk worden uitgeoefend, maar de inrichting van het minimumloon kan toch het beste op nationaal niveau worden geregeld, zo schrijft hij.
Concurrentie
Partijgenoot Michiel Servaes kwam onlangs met het voorstel van het minimumloon. Dit zou goed voor Nederland kunnen uitpakken, omdat sommige lidstaten door de lage lonen een concurrentievoordeel op Nederland zouden hebben.
Een werkgeversorganisatie als LTO Nederland (landbouw) bleek groot voorstander van het voorstel. Volgens LTO hebben boeren er last van dat in buurlanden, zoals Duitsland, werknemers soms maar 3 of 4 euro per uur krijgen betaald.
Sociale afspraken
In de brief van het kabinet wordt verder ingegaan op de vraag of op Europees niveau meer sociale afspraken gemaakt zouden moeten worden, naar aanleiding van de toenemende roep hierover vanuit verschillende lidstaten, waaronder Duitsland en Frankrijk. In de Europese Unie zijn op dit moment vooral economische afspraken bindend.
Ook dit idee wijst het kabinet af. Sociaal economisch beleid moet vooral bij de nationale staten liggen, aldus het kabinet. "Lidstaten hebben recht om fundamentele beginselen van arbeidsmarkt en sociale zekerheid zelf vorm te geven."
Ondersteunend
"De rol van de Europese Unie op gebied van sociale politiek dient daarin ondersteunend te zijn."
Nederland wil dan ook geen verdragswijzigingen toestaan als er vanuit andere lidstaten sociale wetgeving wordt voorgesteld.
Opgelucht
VVD-Kamerlid Mark Verheijen reageert opgelucht op de brief van Asscher. "Hij schrijft warme woorden en vriendelijke zinnen, maar weinig concrete acties. Dat is goed. De Europese Unie heeft weinig te zoeken op sociale domein", aldus Verheijen.
Dat vanuit linkse partijen en andere landen wel om een socialer Europa wordt geroepen, bestempelt Verheijen als 'een oud geluid'.