De ChristenUnie, GroenLinks en D66 willen opheldering van staatssecretaris Fred Teeven over de medische behandeling van vreemdelingen, in het bijzonder de honger- en dorststakers.

Dat heeft de ChristenUnie donderdag laten weten.

Een arts deed aangifte van mishandeling van een man in een detentiecentrum, aan wie medische behandeling lijkt te zijn ontzegd, aldus de ChristenUnie.

Kamerlid Joël Voordewind: ''Zonder te insinueren dat het personeel van het detentiecentrum disproportioneel geweld heeft gebruikt, zijn de beschuldigingen zo ernstig en zijn de versies van de staatssecretaris en de arts zo verschillend, dat het wel belangrijk is dat duidelijk wordt wat er zich nu echt heeft afgespeeld.”

De staatssecretaris volstond eerder met de mededeling dat er geen aanleiding is om het verhaal van de arts te geloven, maar dat is voor de Kamer niet te controleren, zegt de ChristenUnie. De partijen willen ook weten of vertrouwensartsen vrij toegang hebben tot de patiënten, vooral de honger- en dorststakers. Ook moet duidelijkheid komen over de communicatie tussen de medische dienst en de vertrouwensartsen.

Uitzetten

De VVD en CDA willen gaan korten op de steun aan zogeheten partnerlanden als die niet meewerken met de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Partnerlanden zijn landen waarop de Nederlandse ontwikkelingshulp is geconcentreerd.

De VVD zei donderdag in een debat in de Tweede Kamer met minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dat deze landen na een waarschuwing automatisch moeten worden gekort op de hulp als ze blijven weigeren mee te werken.

Het CDA kan ver meegaan met dit idee, maar wil niet al direct overgaan tot een boete na een waarschuwing. ''Het probleem moet wel hardnekkig zijn'', aldus CDA-Kamerlid Agnes Mulder.

Vorig jaar liep Ghana 10 miljoen euro hulpgeld mis omdat de ambassade van het land slechts sporadisch uitreispapieren verstrekte aan uitgeprocedeerde asielzoekers in ons land.