Tandartsen, fysiotherapeuten en psychologen vinden dat zorgverzekeraars te veel macht krijgen door plannen van het ministerie van Volksgezondheid.

Als het aan het ministerie ligt, bepaalt de zorgverzekeraar in de toekomst van welke hulpverlener de behandeling betaald wordt.

Als bijvoorbeeld een tandarts geen contract heeft met een bepaalde verzekeraar, moeten patiënten van de desbetreffende verzekeraar hun eigen behandeling betalen of een andere tandarts zoeken.

De afgelopen tijd verzamelden zorgverleners 95.000 handtekeningen van patiënten en collega's. Deze zijn gebundeld in een petitie en dinsdagmiddag aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid.

Aanpassing

In de Tweede Kamer wordt momenteel gesproken over het voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over aanpassing van de Zorgverzekeringswet. In de aanpassing staat dat zorgverleners en zorgverzekeraars een contract met elkaar moeten hebben, anders wordt de behandeling niet vergoed door de basisverzekering.

 ''Op die manier krijgen zorgverzekeraars veel te veel macht’’, zegt een woordvoerster van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), een van de ondertekenaars van de petitie.

Prijs

''Stel dat je tandarts, die je al jaren hebt, het niet eens is met de voorwaarden van de verzekeraar, dan wordt je behandeling niet meer vergoed’’, aldus de woordvoerster. Zorgverzekeraars beoordelen zorgverleners op onder meer kwaliteit en prijs.

''Stel dat er slechte zorg wordt geleverd, dan is het goed om de behandeling niet meer te vergoeden. Maar momenteel gaat het vooral over de prijs en wij vinden niet dat verzekeraars die mogen bepalen of afdwingen.''