CDA, PvdA en D66 willen opheldering over de situatie van de asielzoekers in Rotterdam die daar al een paar weken in hongerstaking zijn. 

Dat meldt de NOS zondag. 

De partijen vinden dat er naar aanleiding van de uitzending van het tv-programma Nieuwsuur uitleg moet komen over wat er in het detentiecentrum allemaal gebeurt.

In Nieuwsuur vertelde vertouwensarts Elcke Bonsen zaterdagavond dat haar cliënten in gevangenschap slecht worden behandeld. Een van haar cliënten, de honger- en dorsstaker Bah uit Guinee, vertelde haar dat hij naakt werd afgevoerd naar een speciale beheersafdeling. Hij zit inmiddels in een kleine cel met alleen een matras en hij heeft geen contact met anderen. Per dag mag hij een uur luchten.

Volgens Bonsen worden de hongerstakers mishandeld door bewakers en medewerkers van het Intern Bijstandsteam in het detentiecentrum Rotterdam. Het ministerie van Justitie heeft dit ontkend.

Gerard Schouw van D66 vindt het nieuws 'zeer ernstig, als het bericht klopt'. D66 wil hier meer over weten voordat het debat over een humaner asielbeleid aanstaande woensdag van start gaat.

Gehinderd

Bonsen ziet zich zelf gehinderd in haar werk. Ze kan geen contact opnemen met de medische dienst omdat die haar niet te woord willen staan. Ook mag ze het medisch dossier van cliënt Bah niet inkijken. Andere asielzoekers willen Bons ook als vertrouwensarts, maar dit wordt niet gehonoreerd. 

Dit terwijl hongerstakers het recht hebben op een vertrouwensarts. Ook mogen hongerstakers niet gestraft mogen worden voor hun actie's door ze op te sluiten in een isoleercel.

Volgens de NOS is Bonsen zondag niet welkom in het detentiecentrum waar zij een afspraak heeft met haar cliënt. 

Onmenselijk

De hongerstakers protesteren tegen hun opsluiting. De asielzoekers in de detentiecentra willen dat ze als zodanig worden behandeld en niet als crimineel worden opgesloten. Ze vinden hun detentie onmenselijk, aldus de Werkgroep Deportatieverzet.