Het is verstandig dat de VVD in Roermond Jos van Rey voorlopig niet op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zet. 

Dat zei Halbe Zijlstra, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, zondag in Buitenhof.

Zijlstra vindt dat een politicus die de schijn van belangenverstrengeling tegen zich heeft niet op de lijst van een politieke partij kan staan. Volgens hem is dat niet goed voor de uitstraling van de VVD.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Van Rey van corruptie. In oktober 2012 trad hij daarom af als senator en wethouder.

Openbaar ministerie

Zijlstra zou wel graag zien dat het OM snel duidelijk maakt hoe de zaak van Van Rey verdergaat. Als blijkt dat de bestuurder onschuldig is, kan Van Rey volgens Zijlstra zich alsnog kandidaat stellen voor de gemeenteraad.

De VVD-afdeling in Roermond klaagde zaterdag in een verklaring dat het OM de afhandeling van de zaak lijkt te vertragen. Daardoor zou Van Rey kunnen worden belemmerd terug te keren in de politiek.

Kritiek

De laatste tijd klonk er binnen de VVD steeds meer kritiek op de kandidatuur van Van Rey, die in Roermond lijstduwer zou worden.

De plaatselijke afdeling besloot daarop zijn kandidatuur tot half november op te schorten. Zijlstra benadrukte zondag dat dit uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de afdeling zelf is.