Het bestuur van de VVD in Roermond heeft de kandidatuur van Jos van Rey als lijstduwer voor de verkiezingen van maart 2014 opgeschort tot 18 november.

Als het Openbaar Ministerie (OM) dan nog steeds niet duidelijk heeft gemaakt waarvan Jos van Rey verdacht wordt of waarvoor hij mogelijk moet voorkomen, kan de ledenvergadering hem alsnog op de lijst zetten.

Het OM zegt in een reactie dat het onderzoek ''nog geruime tijd" zal duren.

''Ons dunkt is er tot 18 november voldoende tijd om zaken af te ronden en de bij herhaling gevraagde duidelijkheid te verschaffen'', aldus het VVD-bestuur in een verklaring.

''Het lijkt erop dat het OM de afhandeling vertraagt'', staat in de verklaring. ''Waarom? Om hem te belemmeren zijn politieke rentree te maken? Wie kwaad wil denken zou het haast gaan geloven.''

Dieptepunt

Het bestuur stelt verder dat de rechten van Van Rey ernstig worden beperkt door de manier waarop het OM te werk gaat. Als "absolute dieptepunt" noemt het bestuur dat "een aantal mensen en een groot deel van de media zich laat meeslepen in de aanname van ongefundeerde veronderstellingen".

"Men zou kunnen spreken van een politieke veroordeling zonder tussenkomst van de rechter'', zo staat in de verklaring te lezen.

Het OM verdenkt Van Rey van corruptie. In oktober 2012 trad hij daarom af als senator en wethouder. Een woordvoerder van het OM zei zaterdag dat pas na het eind van het onderzoek resultaten en conclusies worden bekendgemaakt.