Oud-PvdA-Kamerlid Ella Kalsbeek gaat in opdracht van het kabinet onderzoek doen naar de positie van huishoudelijk werkers op de arbeidsmarkt.

Dat zegt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De commissie-Kalsbeek gaat bekijken hoe de rechtspositie verbeterd kan worden, zonder dat de huishoudelijke hulp verdwijnt in het zwarte circuit. 

Momenteel zijn huishoudelijk werkers vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Ook hoeven opdrachtgevers geen loonbelasting te betalen.

Een verdrag uit 2011 zegt dat er geen verschil mag zijn tussen huishoudwerkers en gewone werknemers. Asscher vreest echter dat een versterking van de rechtspositie ervoor zorgt dat de huishoudelijke dienstverlening in het zwarte circuit verdwijnt.

De minister houdt dan ook de mogelijkheid open dat Nederland dit verdrag niet ratificeert. "De commissie moet onderzoeken of het meerwaarde heeft om het verdrag te kunnen ondertekenen", aldus Asscher. "Dit moet aantrekkelijk zijn voor zowel hulp als opdrachtgever."

Volgens de minister is de belangrijkste invalshoek van het kabinet dat mensen op een legale manier hun brood kunnen verdienen.

De commissie krijgt tot eind dit jaar om met aanbevelingen te komen. In de commissie-Kalsbeek zitten verder onder meer oud-SCP-directeur Paul Schnabel en econome Barbara Baarsma.