In de VVD bestaat verzet tegen de kandidatuur van de in opspraak geraakte ex-wethouder Jos van Rey bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. 

De afdeling Roermond van de partij heeft Van Rey voorgedragen als lijstduwer bij deze verkiezingen. Het hoofdbestuur van de VVD vindt dat onwenselijk, omdat er tegen Van Rey een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Het opstellen van kandidatenlijsten bij gemeenteraadsverkiezingen is echter een zaak van plaatselijke afdelingen, stelt het bestuur. Er zijn statutair ook geen mogelijkheden voor het bestuur om in te grijpen. Het hoofdbestuur kan alleen in het uiterste geval een afdeling uit de partij zetten. Een dergelijke rigoureuze stap wordt op dit moment niet overwogen.

Gesprek

Een woordvoerster van het hoofdbestuur laat weten dat er afgelopen woensdag een gesprek is geweest tussen partijvoorzitter Benk Korthals en Van Rey. Over de inhoud daarvan wil ze niets kwijt.

De kwestie-Van Rey komt eind volgende week zeer waarschijnlijk aan de orde tijdens een partijcongres van de VVD in Maarssen. Een aantal afdelingen zal aandringen op actie van het bestuur.

Congres

Op het congres wordt ook een notitie van het hoofdbestuur besproken om het integriteitsbewustzijn bij VVD-bestuurders te verbeteren. Dat stuk staat echter los van de zaak-Van Rey. Het was vorig jaar al aangekondigd.

Van Rey was jarenlang wethouder in Roermond en senator. In het verleden zat hij ook in de Tweede Kamer. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie.

De leden van de VVD-afdeling Roermond moeten zich nog uitspreken over de kandidatuur van Van Rey bij de gemeenteraadsverkiezingen.