Premier Mark Rutte (VVD) wil dat toekomstige bezuinigingsoperaties voor maximaal dertig procent uit lastenverzwaringen bestaan.

De rest moet worden opgebracht door te snijden in uitgaven. Dat heeft Rutte donderdag gezegd in de Tweede Kamer.

Als het kabinet later dit jaar moet besluiten over extra bezuinigingen in 2014, wil Rutte dat de verhouding hetzelfde ligt als bij eerdere bezuinigingen: ongeveer dertig procent lastenverzwaringen en zeventig procent uitgavenreductie. "Die verhouding willen we handhaven", zei Rutte tijdens het jaarlijkse verantwoordingsdebat.

Het liefst wil Rutte minder lastenverhoging, en in elk geval niet meer, zei hij. "Het kan niet zo zijn dat wij een andere verhouding krijgen ten nadele van het lastenbeeld. Als we kunnen komen tot een pakket waarin het lager is, heeft dat onze voorkeur."

Sociaal akkoord

Dit voorjaar besloot het kabinet tot bezuinigingen van 4,3 miljard in 2014. Met het vorige maand gesloten sociaal akkoord is het pakket op de lange baan geschoven.

In augustus bekijkt het kabinet op basis van nieuwe economische cijfers of er bezuinigd moet worden, en hoe. De komende maanden wordt daarover achter de schermen overlegd met oppositiepartijen.

Halbe Zijlstra

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei vorige maand dat er in augustus niet mag worden besloten tot meer lastenverzwaringen dan al afgesproken in het pakket van 4,3 miljard. Ook het CDA zei onlangs geen lastenverzwaringen meer te willen.

Zijlstra zei donderdag dat hij destijds alleen doelde op alternatieven voor de nullijn in de zorg, die met het sociaal akkoord van de baan was. Hij wil niet dat het miljard dat hiermee is gemoeid, wordt opgebracht door lastenverzwaringen.

Bij verdere bezuinigingen is het 'erg moeizaam' om dat zonder lastenverhogingen te doen, zei Zijlstra. "Ik sluit niet uit dat het nodig is, en daar loop ik niet voor weg."