Coalitiepartijen VVD en PvdA gaan over de aanpassing van het asielbeleid praten. De gesprekken starten in de komende dagen.

De PvdA heeft zich daarvoor bij de VVD gemeld, zo meldt de VVD aan NU.nl. De onderhandelingen zullen gevoerd worden door de woordvoerders binnen de fractie, dus Malik Azmani (VVD) en Marit Maij (PvdA).

De gesprekken zijn een reactie op de oproer die binnen de PvdA ontstond over de strafbaarstelling illegaliteit, een afspraak uit het regeerakkoord.

Afgelopen zondag omarmde de PvdA een motie van het partijlid Sander Terphuis, aanjager van de opstand, waarin acht maatregelen staan die het asielbeleid 'humaner' zouden moeten maken.

Voor sommige Kamerleden is de realisatie hiervan een voorwaarde om voor het strafbaar maken van illegaliteit te kunnen stemmen.

Motie

In de motie zijn acht punten omschreven, waaronder het verlenen van een verblijfsvergunning voor vreemdelingen die niet kunnen terugkeren naar hun land.

Ook mogen illegalen niet in de gevangenis komen voor het enkele feit dat ze illegaal zijn, blijft hulp aan illegalen mogelijk en wordt het quotum voor het inrekenen van illegalen afgeschaft. 

Verder moet volgens de motie de situatie in vreemdelingendetentie worden verbeterd en moet het aantal illegalen en de verblijfsduur in detentie omlaag.

Staatssecretaris Fred Teeven (Asiel) erkende woensdag in het programma Pauw en Witteman dat VVD en PvdA andere opvattingen hebben over deze punten. Hij riep de coalitiefracties op om daarover te gaan praten.

Debat

De oppositiepartijen vroegen donderdagmiddag direct een debat aan over de kwestie. VVD en PvdA willen echter wachten tot de uitkomsten bekend zijn.

PVV-leider Geert Wilders vroeg vervolgens een spoeddebat aan. Voorzitter Van Miltenburg zegde toe dit voor volgende week in te plannen.

Premier Mark Rutte zei donderdag in de marge van het verantwoordingsdebat dat het nog steeds de overtuiging van het kabinet is dat strafbaarstelling illegaal verblijf onaantrekkelijker maakt door de 'preventieve en afschrikwekkende werking'.