SP-kamerlid Jan de Wit wil opheldering over een van oorsprong Iraakse man die zijn toenmalige landgenoot dictator Saddam Hoessein zou hebben geholpen met de wrede vervolging van diens tegenstanders. 

De man zou nadien naar Nederland zijn gekomen en daar verder met rust zijn gelaten.

De Wit bevestigde woensdag dat hij minister Ivo Opstelten vragen gaat stellen naar aanleiding van een artikel over de deze Mala Uzer S. van De Nieuwe Pers.

Volgens het artikel vroeg de man in 1992 met succes politiek asiel in Nederland aan en heeft hij de Nederlandse nationaliteit verworven.

Sinds 2007 staat hij wegens het (mede)plegen van genocide op een lijst van verdachte oorlogsmisdadigers die is opgesteld door het Iraq High Tribunal in Bagdad. Hij zou echter ook door Nederland zelf kunnen worden aangepakt.

Koerden

Mala Uzer S. zou hebben meegedaan aan een legeractie om Koerden te verdrijven, uit te roeien of gedwongen te laten assimileren. Het is niet duidelijk waar de man, die in Enschede zou hebben gewoond, nu is.

De Wit wil onder meer weten of het klopt dat het Landelijk Parket in Rotterdam al sinds 2007 op de hoogte is van de verdenkingen jegens de man en wat de plannen van het Openbaar Ministerie zijn voor vervolging.

Hij wil ook van Opstelten weten of die Irak om uitlevering vraagt als S. weer in dat land zit en inderdaad de Nederlandse nationaliteit heeft.