Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) roept haar Europese ambtsgenoten op om rond de Internationale dag tegen homofobie vrijdag een statement te maken voor een Europese aanpak van homorechten. 

"Op deze dag vieren we de diversiteit en zeggen we 'nee' tegen homofobie", aldus de minister tegen NU.nl.

"Homorechten zijn een onderdeel van onze mensenrechten. Het hoort bij onze diverse samenleving." 

Donderdag start in Den Haag een tweedaagse internationale conferentie over homo-emancipatie. Naast de Europese emancipatieministers zullen ook koningin Máxima en Eurocommissaris Vivian Reding (Burgerrechten) hier aanwezig zijn.

Terugslag

De minister stelt dat in heel Europa nog behoorlijk wat werk te verzetten is op het terrein van homo-emancipatie.

"Ik hoop dat we binnenkort het tij kunnen keren, maar er is nog veel werk te verzetten. Er is een terugslag merkbaar en dat betekent dat homo-emancipatie onderhoud vergt", aldus Bussemaker.

Ze wijst op een recent incident waarbij een Nederlandse homo zwaar werd mishandeld in Parijs. 

"Ook worden in Nederland nog steeds mensen weggepest om het feit dat ze homo zijn en in landen als Rusland zie je dat het nog altijd heel moeilijk is om uit de kast te komen."

Orthodox

Bussemaker erkent dat met name bij sommige Turkse en Marokkaanse jongeren de acceptatie achterblijft. Voorlichting moet daarom juist daar prioriteit hebben, vindt ze.

"Problemen met diversiteit moeten bespreekbaar gemaakt worden waar het geweld plaatsvindt", aldus Bussemaker. Ze wijst er op dat homofobie niet alleen met integratie te maken heeft, maar ook plaatsvindt bij orthodox-christelijke groepen.

Niet ambitieus

Bussemaker wijst de kritiek van homobelangenorganisatie COC, dat haar maandag verschenen emancipatienota niet ambitieus genoeg zou zijn, van de hand.

Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke is er te weinig gedaan met de suggesties van het COC ter verbetering van de acceptatie.

"Het is een hele ambitieuze nota waar ze blij mee moeten zijn", aldus de minister. "Wij ondersteunen alle initiatieven om homo-emancipatie te bevorderen." Volgens haar wordt met name richting jongeren stevig op acceptatie ingezet.

Politie

Het COC wil onder meer in elke politieregio een speciaal team voor de bestrijding van homogeweld.

Bussemaker zegt dat dat een zaak is van de politie zelf. "Het moet van onderaf komen. Ik zie wel dat de politie er zelf al zeer actief mee bezig is. Onlangs speechte ik bij het homomonument, waar ook een grote delegatie van de politie bij aanwezig was."

Obama

Op de vraag wat de homogemeenschap precies heeft aan een statement antwoordt Bussemaker dat aandacht wel degelijk relevant is om de acceptatie te bevorderen.

"Barack Obama prees eerder deze maand de moed van de Amerikaanse basketballer Jason Collins om uit de kast te komen. Zo'n steun in de rug is voor de hele homogemeenschap van enorme waarde."