Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) legt zich neer bij het extra geld dat Nederland dit jaar moet bijdragen aan de begroting van de Europese Unie. 

De minister benadrukt dat Nederland de afgelopen jaren ook fikse meevallers heeft gehad bij de Europese begroting. Dat zegt de minister woensdag tegen RTLZ.

Dinsdag besloten de Europese ministers van financiën om 7,3 miljard euro extra te geven aan de EU, om een gat in de begroting te dichten. Nederland en zes andere landen stemden tegen, maar waren in de minderheid. Volgens Dijsselbloem moet Nederland zich dan ook neerleggen bij de tegenvaller. Nederland moet minimaal 350 miljoen euro bijdragen.

Gat

De minister houdt er rekening mee dat de tegenvaller kan oplopen tot een half miljard euro, omdat er nog steeds een gat is van bijna vier miljard euro. Dijsselbloem zegt de tegenvaller te verwerken in de Voorjaarsnota, die begin volgende maand wordt gepresenteerd.

Dijsselbloem wijst er echter ook op dat Nederland de afgelopen jaren meer geld van Brussel heeft teruggekregen dan de tegenvaller van dit jaar.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) toonde zich eerder op woensdag al geïrriteerd over de tegenvaller voor de schatkist.

"Nederland vindt dat de Europese Commissie slecht werk heeft geleverd", zei Timmermans. Hij sloot zich hiermee aan bij de kritiek van de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Mark Verheijen noemde de extra bijdrage 'onverteerbaar'. Hij vindt dat er niet genoeg gezocht is naar alternatieven om het begrotingsgat te dichten.

"Ik snap de ergernis van Verheijen", zei Timmermans. "Ik ben ook boos."