De PvdA wil het onderzoek naar schaliegas afwachten en niet nu al proefboringen blokkeren.

Dat heeft PvdA-Kamerlid Jan Vos woensdag gezegd tijdens een debat over energie.

"Wij wachten nog op het onderzoek naar de gevolgen van de winning van schaliegas. Een categorisch 'nee' is daarom prematuur", aldus Vos. 

Het PvdA-congres stemde onlangs in met een motie die de fractie opriep om tegen proefboringen naar schaliegas te stemmen en zich daarbij actief op te stellen. 

Niet veilig

Partijleider Samsom liet een paar dagen na het congres weten deze motie uit te gaan voeren. Hij zei reden te hebben om aan te nemen dat het boren naar schaliegas nog niet veilig kan. Als ingenieur heeft hij er vertrouwen in dat het met nieuwe technieken in de toekomst wel veilig kan, zo liet hij weten.

PvdA-voorzitter Hans Spekman herhaalde zondag tijdens de ledenraad in Utrecht dat zijn partij de congresuitspraak zal respecteren. Volgens Spekman zal de PvdA nu dus nog niet met proefboringen instemmen.

Diverse oppositiefracties probeerden Vos zich daarom nu al te laten uitspreken tegen de boringen.

Definitieve besluit

Vos zei na afloop van het congres tegen NU.nl dat het definitieve fractiebesluit opnieuw aan de leden zal worden voorgelegd, als uit het onderzoek blijkt dat proefboringen schoon en veilig kunnen,.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wees er op dat schaliegas jaarlijks 260 miljoen kan opleveren.

Aanvankelijk zou het onderzoek 1 juli naar de Kamer komen, Kamp liet echter weten het rapport pas aan het eind van de zomer naar de Kamer te sturen, inclusief een beleidsreactie.

Vijf vragen over schaliegas