Staatssecretaris Frans Weekers (VVD) staat bekend als "een felle debater", die tot nu toe tijdens zijn politieke carrière "zijn charme mee had". Zijn positie staat dinsdagmiddag op het spel in het Kamerdebat over toeslagenfraude.

De staatssecretaris van Financiën moet zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor de grootschalige fraude met toeslagen door Bulgaren.

"Tot nu toe had hij tijdens zijn politieke carrière altijd zijn charme mee", zegt politicoloog Gerard Drosterij.

"Ik vond hem altijd de Camiel Eurlings van de VVD, er zat altijd een engeltje op zijn schouder. Veel tegenslag heeft hij nog niet gekend. Dat maakt mensen soms ook overmoedig."

Volgens de politicoloog was het enorme billboard met zijn beeltenis dat vorig jaar langs de A73 stond, daarvoor 'symbolisch'. "Wie doet dat nu? Dan ga je niet gebukt onder enige zelfkritiek."

Voorkeursstemmen

Weekers, vader van drie dochters, werkte zich tijdens zijn politieke loopbaan gestaag omhoog. In 1994 werd hij met voorkeursstemmen verkozen in de gemeenteraad van Weert en trad daarmee in de voetsporen van zijn vader en opa.

Vier jaar later werd hij voor het eerst lid van de Tweede Kamer, die hij na de dramatische verkiezingsuitslag van 2002 moest verlaten. Hetzelfde overkwam Geert Wilders. In de biografie van Meindert Fennema over Wilders is te lezen hoe dat de vriendschap tussen de twee versterkte.

"Beiden zagen het vertrek niet aankomen. Wilders kon er niet mee omgaan, Weekers - die in een scheiding lag - wel. Ze zagen elkaar veel en gingen ook een paar keer samen op vakantie. De vrienden van Wilders waren allen zeer aimabele mensen, Weekers ook. Ik ben benieuwd hoe Wilders zich vandaag opstelt. De vorige keer dat Weekers onder vuur lag, in de affaire rond Van Rey, was hij opvallend mild."

Man van argumenten

Na zijn echtscheiding verruilde Weekers Weert voor Den Haag. In de weekenden keert hij terug naar 'zijn' stad. Oud-PvdA-wethouder Alouis Heijmans trof hem drie weken geleden nog in het plaatselijke café De Tramhalt.

De felle debatten van weleer maakten plaats voor een geanimeerd gesprek. "Hij was zeer ontspannen. Maar we hebben vroeger wat discussies gevoerd, hoor. Weekers was altijd een man van argumenten."

"Ik herinner me goed hoe we recht tegenover elkaar stonden tijdens een discussie over de ontwikkeling van Midden-Limburg. Ik vond het gekunsteld om twee stadjes in een verder leeg gebied geforceerd samen te brengen, hij zag het als een enorme kans. Uiteindelijk wist hij me te overtuigen en zijn we met concrete projecten aan de slag gegaan."

Arrogantie

Heijmans keek er niet van op dat Weekers naar Den Haag ging, maar politicoloog Drosterij is niet overtuigd van zijn kwaliteiten.

"Hij heeft het hele kader van de partij doorlopen en is door de jaren heen nergens afgehaakt. Dat zegt iets over het vertrouwen in hem binnen de VVD."

Drosterij vervolgt: "Maar ik kan niet met zekerheid zeggen dat hij een vakman is. Neem nu de brief die hij vorige week naar de Kamer stuurde: te laat en midden in de nacht. Dat kan echt niet. De arrogantie zit er blijkbaar nog steeds in."