De regering zoekt contact met Vlaanderen vanwege het vervuilde bluswater van de treinramp bij Wetteren dat mogelijk in de Westerschelde terecht is gekomen en richting Zeeland stroomt.

Dat zei staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Er zijn internationale afspraken gemaakt over vervuiling van de Westerschelde en er bestaat een waarschuwingssysteem, zei Mansveld tegen Betty de Boer (VVD), die de kwestie aankaartte.

De alarmprocedure daarover is nog niet in werking gezet. "We zoeken contact met Vlaanderen om te kijken of dat alsnog nodig is."

Monsters

Na de ramp werd een deel van het sterk vervulde bluswater direct in de Schelde geloosd. Rijkswaterstaat besloot daarom tot het preventief nemen van monsters in de Westerschelde om te bepalen of daarin ook giftige stoffen zijn beland.

De verwachting is dat het gif uiteindelijk dusdanig verdund is dat er, zodra het water in de Westerschelde komt, in Nederland geen risico's meer zijn.

Nieuwe wet

Mansveld kon verder niet uitsluiten dat ook in Nederland een treinramp met giftige stoffen kan voorkomen. Wel doet de regering er alles aan om de risico's te minimaliseren.

In dat opzicht verwacht de bewindsvrouw veel van een nieuwe wet, die momenteel ter goedkeuring in de Eerste Kamer ligt. Daarmee kan ze sneller ingrijpen bij gevaarlijke transporten.

Ook wil Mansveld dat meer gevaarlijke stoffen over de Betuweroute worden vervoerd.