Europeanen maken zich zorgen over de staatsschuld van hun landen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center.

Ondanks al ingevoerde strenge bezuinigingen verkiest de bevolking in de meeste landen nieuwe bezuinigingen boven extra investeringen om de economie op gang te brengen, schrijven de onderzoekers. 

Hoewel economische beslommeringen ten grondslag liggen aan het ongenoegen lijdt de euro daar niet onder.

In elk van de vijf onderzochte eurolanden wil meer dan 60 procent van de ondervraagden de gezamenlijke munteenheid houden. 

De economie is de oorzaak van het anti-Europese sentiment, maar de economie kan ook de oplossing zijn. Als de lidstaten eenmaal de weg omhoog weer hebben gevonden, groeit de steun voor de EU mogelijk ook weer, aldus Pew.

Europese Unie

De populariteit van de Europese Unie en de steun voor verdere economische integratie van het landenblok is het afgelopen jaar afgenomen. Nog maar gemiddeld 45 procent van de bevolkingen van acht onderzochte landen zegt in 2013 voorstander te zijn van de EU. In 2012 was dat nog gemiddeld 60 procent.

Pew onderzocht de populariteit van de EU in de volgende acht lidstaten: Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Polen en Tsjechië. Alleen in Duitsland is de meerderheid van de bevolking nog voorstander van het overdragen van bevoegdheden aan Brussel.

Scheuren

De economische crisis leidt tot verdeeldheid, constateert het onderzoeksbureau. Tussen de noordelijke en zuidelijke lidstaten zijn scheuren ontstaan en ook Frankrijk en Duitsland staan niet langer op één lijn.

In Zuid-Europa, waar de crisis het hevigst om zich heen slaat, drijven de negatieve sentimenten op de onvrede over strenge bezuinigingsmaatregelen die landen als Spanje en Griekenland door landen ten noorden van de Alpen opgelegd krijgen.

Parijs en Berlijn zijn het oneens over de mate van zeggenschap die Brussel moet krijgen op de afzonderlijke huishoudboekjes van de lidstaten.

Frankrijk

Met name in Frankrijk heeft de zwartgalligheid toegeslagen. Een jaar geleden was de bevolking met 60 procent voorstanders van de EU nog eurofiel te noemen.

Dit jaar is dat cijfer met 19 procent afgenomen tot 41 procent. De onvrede richt zich ook op president François Hollande. Twee derde van de bevolking (67 procent) vindt dat hij het slecht doet. 

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier