De Britse Conservatieven komen dinsdag met een wetsontwerp dat de weg moet vrijmaken voor een referendum over het Britse EU-lidmaatschap tot uiterlijk 2017.

Dit heeft de woordvoerder van premier David Cameron maandagavond bekendgemaakt.

Cameron zei vorige week dat hij niet uit de EU wil, maar wel macht wil terughalen uit Brussel. Hij gaat daarover onderhandelen met de EU, die volgens hem ook moet hervormen. De resultaten gaat hij uiteindelijk aan het Britse volk voorleggen in het referendum. De uitkomst daarvan bepaalt of Groot-Brittannië binnen de EU blijft.

Binnen Camerons Conservatieve Partij bestaat grote onvrede over het EU-lidmaatschap. In de ogen van de critici is de EU bureaucratisch en ondemocratisch en kost het lidmaatschap de Britten te veel geld en invloed. Veel conservatieven willen echter wel dat het land deel blijft uitmaken van de Europese interne markt.

Verkiezingen

Of het referendum er komt is nog maar de vraag. De verkiezingen van 2015 kunnen de verhoudingen veranderen en de andere grote partijen Labour en Camerons coalitiegenoten, de Liberaal-Democraten, zijn in principe pro-EU.

De Liberaal-Democraten hebben altijd benadrukt dat het EU-lidmaatschap de handel met andere Europese landen bevordert en zorgt voor een betere aanpak van grensoverschrijdende problemen, zoals milieuvervuiling en criminaliteit.

Oppositieleider Ed Miliband van Labour heeft ook al laten weten dat hij geen 'in of uit-referendum' wil. Een groepje van 15 Labour-parlementariërs heeft overigens laten weten juist wel voor een volksraadpleging te zijn.