Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft belangrijke informatie over toeslagenfraude niet naar de Tweede Kamer gestuurd, terwijl de Kamer daar unaniem om had gevraagd.

Dat meldt RTL Nieuws, dat een document van de Belastingdienst in het bezit heeft gekregen met beschrijving van vele vormen van fraude, onder andere met toeslagen.

De Tweede Kamer heeft naar aanleiding van de affaire rond toeslagenfraude door Bulgaren herhaaldelijk gevraagd om een overzicht van fraudezaken. Weekers wilde de Kamer er echter niets over vertellen, omdat het om lopend onderzoek zou gaan, aldus RTL Nieuws.

In het stuk van 1,5 jaar geleden wordt de fraude al 'een structureel probleem' genoemd. Het document gaat in op de werkwijze van de daders, waar ze vandaan komen, en er wordt gezegd wat voor straf de rechter heeft opgelegd.

Overzicht

In het betreffende document worden 250 zaken beschreven. Hiervan zijn 69 zaken afgewezen, lopend of stopgezet. Over negentig zaken moet het OM zich nog buigen. In 91 gevallen is het tot een veroordeling of boete gekomen. Veertien zaken zijn geseponeerd en in drie gevallen kwam het tot vrijspraak. 

Dinsdag debatteert de Kamer over de toeslagenfraude. Het staat wel vast dat de VVD-bewindsman zich daarin geen enkele fout kan permitteren. Volgens bronnen in de coalitie zijn VVD en PvdA niet van plan hem naar huis te sturen, maar Weekers moet wel laten zien dat hij het vertrouwen waard is.

De oppositie is van plan de staatssecretaris hard aan te pakken. SP, CDA en D66 vinden dat Weekers heel veel uit te leggen heeft. Ze dreigen echter nog niet openlijk met een motie van wantrouwen. ''We wachten eerst het debat af'', zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Bulgaarse bendes

Weekers kwam eerder in problemen toen via een tv-programma bleek dat Bulgaarse bendes op grote schaal huur- en zorgtoeslagen hebben opgestreken door zich op valse adressen in Nederland in te schrijven. De staatssecretaris zegt pas onlangs hiervan op de hoogte te zijn gesteld, maar volgens de vakbond Abvakabo heeft hij signalen van ambtenaren lange tijd genegeerd.

Weekers heeft de Kamer al diverse malen uitgebreid schriftelijk geïnformeerd over de kwestie. De Kamer houdt echter veel vragen. 

Een ingewijde vraagt zich af of Weekers het voldoende zal vinden als hij dinsdag alleen wordt gesteund door VVD en PvdA. Zijn partijgenoot Fred Teeven (Justitie), die enkele weken terug in problemen raakte, kreeg uiteindelijk ook een deel van de oppositie achter zich, maar of dat Weekers ook lukt blijft afwachten.

Het is niet de eerste keer dat Weekers in het nauw komt. Eind vorig jaar moest hij zich al verantwoorden tegen beschuldigingen dat hij zijn verkiezingscampagne had laten sponsoren door zijn in opspraak geraakte partij- en provinciegenoot Jos van Rey. Volgens Omtzigt speelt die kwestie dinsdag voor hem geen rol.