De Partij voor de Vrijheid is fel tegen de voorwaarden die de Partij van de Arbeid heeft gesteld voor de strafbaarstelling van illegaliteit.

De PVV is bang voor meer illegalen dankzij de motie. De partij wil een debat over het vreemdelingenbeleid om duidelijk te krijgen of de VVD de voorwaarden zal steunen.

"Zo ja, dan geeft de VVD werkelijk alles weg aan de PvdA om op het pluche te blijven", aldus PVV fractievoorzitter Wilders en woordvoerder Asiel & Immigratie Sietse Fritsma in een verklaring.

De ledenraad van de PvdA heeft zondag ingestemd met een motie die de fractie opriep om werk te maken van verbeteringen in de asielketen en de situatie voor illegalen. In de motie zijn acht punten omschreven, waaronder het verlenen van een verblijfsvergunning voor vreemdelingen die niet kunnen terugkeren naar hun land.

Ook mogen illegalen niet in de gevangenis komen voor het enkele feit dat ze illegaal zijn, blijft hulp aan illegalen mogelijk en wordt het quotum voor het inrekenen van illegalen afgeschaft. Verder moet de situatie in vreemdelingendetentie worden verbeterd en moet het aantal illegalen en de verblijfsduur in detentie omlaag.

Wilders en Fritsma: "Met zulke eisen krijgen we juist meer illegalen op straat dan nu het geval is en minder terug naar de landen van herkomst."