Zorginstellingen sjoemelen mogelijk op grote schaal met zogeheten herindicaties. Een Kamermeerderheid wil dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) een diepgaand onderzoek instelt.

Dat meldt het tv-programma KRO Brandpunt zondag op basis van eigen onderzoek.

Instellingen hebben vorig jaar de zogenoemde zorgzwaarte van 72.000 patiënten opnieuw vastgesteld. In bijna alle gevallen werd de zorgzwaarte verhoogd, hoewel deze aanvragen voor zwaardere zorg volgens het programma lang niet altijd gerechtvaardigd zijn.

Instellingen zouden opzettelijk veel te hoge indicaties aanvragen, wat per patiënt duizenden euro's extra kan opleveren.

Zware zorg

Tussen 2009 en 2012 is de zware zorg met de helft toegenomen ten koste van lichte zorg, aldus Brandpunt. Hoe zwaarder de zorg, hoe hoger de vergoeding. Hoogleraar zorgeconomie Marcel Canoy van Tilburg University noemt de cijfers van de instellingen in de uitzending van zondagavond ongeloofwaardig. "Dit kan gewoon niet."

PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk wil dat Van Rijn de omvang van de fraude zo snel mogelijk gaat onderzoeken. "De cijfers liegen er niet om. Als er sprake is van grootscheeps sjoemelen of gerommel met indicaties, dan moeten we daar echt wat aan gaan doen."

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het verzoek van de PvdA, meldt het programma.