De discussie in de PvdA over het strafbaar stellen van illegaliteit vertaalt zich niet in een daling in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De partij wint een zetel en komt daarmee op twintig zetels, het CDA verliest er een en houdt er veertien over.

Het is de vierde week op rij met vrijwel geen verschuivingen. Coalitiepartijen VVD en PvdA verliezen nu samen 35 van de 79 zetels die in september bij de verkiezingen zijn behaald.

De PVV blijft met 27 zetels de grootste partij in de peiling van De Hond.

De daling in populariteit bij de VVD en PvdA is ook te zien in de rapportcijfers van de partijen. Beide partijen krijgen van de kiezers een beduidend lagere score dan tijdens de verkiezingen.

Dit patroon is volgens De Hond doorgaans het lot van regeringspartijen, maar de omvang ervan zo kort na de start van het kabinet is 'ongekend'.

Cijfers

De PvdA scoort bij de eigen kiezers nu een 5,9, VVD'ers geven hun eigen partij een 6,6. In september lagen de cijfers respectievelijk op 7,5 en 8.

66 krijgt op dit moment het hoogste cijfer van alle kiezers. De partij van Alexander Pechtold staat nu op een 8,0. Partij voor de Dieren krijgt een 6,7.