Bram van Ojik, de fractieleider van GroenLinks, stelt voor 6 miljard euro van de rijksbegroting duurzamer in te zetten voor energie uit zon en wind en investeringen in energiebesparing en openbaar vervoer.

De blik in politiek Den Haag is volgens van Ojik louter gericht op extra bezuinigen

Het plan staat in de voorzet voor een duurzaamheidsakkoord die GroenLinks dit weekeinde naar premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stuurde.

Enkel en alleen praten over mogelijk extra bezuinigen vindt Van Ojik ''voorbarig en niet-productief’’. ''Wat ons land nu nodig heeft, zijn afspraken om de economie sterker en duurzamer te maken’’. Volgens hem laat Nederland daar nu kansen liggen en zorgen de voorstellen uit de duurzame deal op korte termijn voor banen terwijl ze ook goed zijn voor het milieu.

Mobiliteit

''We kiezen ook voor andere en schonere mobiliteit: geen nieuw asfalt, maar verbeterd openbaar vervoer. En we vergroenen de belastingen: minder belasting op arbeid zodat meer mensen aan de slag kunnen en meer belasting op milieuvervuiling zodat verduurzaming wordt gestimuleerd", aldus Van Ojik.

Veranderingen

In die nieuwe koers zijn ingrijpende veranderingen nodig. Maar aanpassen aan de omstandigheden is volgens Van Ojik helemaal niet bijzonder. ''Vergelijk het Nederland van nu met dat van zo'n 50 jaar geleden, toen Limburg leefde van de mijnbouw en Twente van textiel, en je realiseert je hoe veel er is veranderd. Dat zal de komende tijd niet anders zijn."