Minister Jet Bussemaker vindt dat vrouwen te veel teren op de financiën van hun partners. Dat laat ze vrijdagavond weten in een nota over emancipatie die ze naar de Tweede Kamer stuurt.

Dat schrijft dagblad Trouw zaterdag.

Bussemaker wil dat vrouwen financieel zelfstandiger worden. "Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat, als het inkomen van hun man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen."

De minister waarschuwt dat slechts 52procent van de vrouwen financieel onafhankelijk is terwijl één op de drie huwelijken strandt. Dat leidt vaak tot 'regelrechte armoede'. 

Schuldig voelen

De minister wil vrouwen erop wijzen dat de overheid veel in ze investeert in het middelbaar en hoger onderwijs. Als vrouwen die kennis vervolgens niet gebruiken in een baan, dan zouden ze zich daar ''schuldig" over moeten voelen, betoogt Bussemaker. Het is volgens haar ''wezenlijk" dat vrouwen erover nadenken hoe ze, als het moet, in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

De oplossing zit volgens Bussemaker vooral bij de vrouwen zelf. "Natuurlijk helpt het als kinderopvang goed geregeld is. Maar vrouwen moeten ook af van dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin. Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen over het feit dat de overheid zoveel in ze heeft geïnvesteerd."