Na Eindhoven (dinsdag) heeft PvdA-leider Diederik Samsom woensdagavond in Groningen zijn keuze uitgelegd om akkoord te gaan met de totale set afspraken met de VVD over het asielbeleid. 

In de Puddingfabriek werden de standpunten uitgewisseld en kreeg Samsom de nodige kritische vragen.

De leider van de PvdA gaf nog eens aan dat hij er niets voor voelt om met de VVD te onderhandelen over de kwestie van de illegaliteit en dat er een hoge prijs aan zal hangen wanneer de PvdA de zaak nu opnieuw ter discussie stelt.

Bovendien kwam de VVD de PvdA eerder tegemoet inzake het kinderpardon. ''Dat heeft de VVD toen ook met lange tanden gedaan'', zei Samsom woensdagavond tegen zijn toehoorders, die over het algemeen rustig naar zijn verhaal luisterden. ''Als we 76 zetels zouden hebben gehad, was deze maatregel niet genomen. Maar zo veel zetels hebben we niet. Dus hoort de VVD erbij en moet je soms concessies doen, ook al ben je er zelf niet gelukkig mee.''

Zondagavond houdt de PvdA een extra ledenraad over het onderwerp. Samsom probeert voor die tijd steun te winnen bij de PvdA-afdelingen voor zijn opstelling. Donderdagavond is hij in Den Haag.