PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vindt het geen goed idee om met de VVD opnieuw te gaan onderhandelen over het strafbaar stellen van illegaliteit. 

Volgens Dijsselbloem zijn in het regeerakkoord zorgvuldige afspraken gemaakt, met plussen en minnen voor beide partijen. Dijsselbloem vreest dat nieuwe onderhandelingen ten koste gaan van de winstpunten voor de PvdA.

Dijsselbloem zei dat woensdag na de ministerraad. Hij reageerde op signalen uit de VVD dat ze over het onderwerp, dat in de PvdA zeer gevoelig ligt, wil praten. Dijsselbloem was in de kabinetsformatie de rechterhand van PvdA-leider Diederik Samsom. Die heeft nog niet gereageerd op het aanbod uit de VVD.

In het regeerakkoord is afgesproken dat illegaliteit strafbaar wordt. Bij de PvdA-achterban heerst veel verzet hiertegen. Vorige maand nam het PvdA-congres een motie aan om de maatregel van tafel te krijgen. Samsom weigert tot dusver die uit te voeren. Hij houdt vast aan het regeerakkoord.

Asscher

Vicepremier Lodewijk Asscher liet in de wekelijkse persconferentie na de ministerraad weten een aanpassing van het regeerakkoord niet uit te sluiten. Wel zei hij erbij hier niet op vooruit te willen lopen.

Hij wees er op dat er in het regeerakkoord voor beide partijen prettige en minder prettige punten zitten. De uitvoering van dit regeerakkoord is volgens hem 'geen vrijblijvende opdracht'.

Extra ledenraad

Zondag vindt een extra ledenraad plaats over de kwestie. Tijdens bezoeken aan afdelingen probeert Samsom steun te verwerven voor zijn opstelling.

Woensdag liet de VVD doorschemeren wel te willen praten over de zaak. ''Deze kwestie is ons geen kabinetscrisis waard'', zei een bron binnen de partij.

Dijselbloem onderstreepte overigens dat hij niet op de hoogte is van een aanbod van de VVD om opnieuw te praten.

Schippers

VVD-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers stelde woensdagochtend tegenover de NOS dat PvdA en VVD met deze coalitie uitersten moeten verbinden.

"Dat zie je terug in de discussies in de achterban. We moeten daar proberen samen uit te komen", aldus de bewindsvrouw. "Dit land kan niet iedere anderhalf jaar verkiezingen hebben."