Het strafbaar stellen van illegaliteit is bespreekbaar voor de VVD. Mocht PvdA-leider Diederik Samsom dat willen ''dan valt erover te praten'', aldus VVD-kringen. ''Deze kwestie is ons geen kabinetscrisis waard.''

Het PvdA-congres steunde vorige maand met grote meerderheid een motie tegen de strafbaarheid van illegaliteit. Samsom wil echter vasthouden aan de maatregel, omdat die in het regeerakkoord is afgesproken.

Zondag vindt er een extra ledenraad van de PvdA plaats in Utrecht, waar Samsom steun zal proberen te krijgen voor zijn opstelling.

Voorafgaande daaraan bezoekt hij een aantal afdelingen. Dinsdagavond was hij in Eindhoven, woensdagavond gaat hij naar Groningen, donderdag naar Den Haag.

Niet gevraagd

Volgens een VVD-bron heeft Samsom tot dusver nog niet gevraagd om de illegalenkwestie te bespreken met de coalitiepartner. Formeel is die door de VVD tot dusver afgedaan als een interne PvdA-zaak.

De bron stelt dat de VVD beseft dat de strafbaarheid van illegaliteit erg gevoelig ligt bij de PvdA. Als Samsom wil praten, dan zullen de liberalen daar geen nee tegen zeggen. "Als we gaan praten, zien we wel waar we uitkomen."

'Open gesprek'

Tijdens de eerste ledenbijeenkomst dinsdag ontkende Samsom dat de uitkomst al vaststaat. ''Het is echt een open gesprek'', reageerde hij op vragen in Eindhoven.

De PvdA-leider legde ongeveer 100 aanwezige leden wel uit dat het vanwege zijn politieke betrouwbaarheid moeilijk is om weer te gaan onderhandelen met coalitiepartner VVD. ''En het laatste wat dit land kan gebruiken, is een vallende regering of een coalitiecrisis.''