
Oppositie eist duidelijkheid over schade toeslagenfraude
Dit hebben alle oppositiepartijen van de Tweede Kamer maandag in een brief aan Weekers gevraagd.
De staatssecretaris liet afgelopen weekeinde in een brief weten dat de FIOD tot nu toe 280 zaken van systeemfraude met toeslagen heeft afgehandeld. De zaak kwam aan het licht in een uitzending van het programma Brandpunt.
Bij dergelijke fraude gaat het om buitenlanders die bij een gemeente een Nederlands woonadres opgeven om zo een toeslag aan te kunnen vragen.
De oppositie wil nu weten hoeveel geld er daardoor verloren is gegaan. Het eist van de regering een schatting van dit bedrag.
Vergelijkbaar
Ook wil de oppositie weten of er vergelijkbare gevallen van fraude zijn en of er nog fraudezaken zijn die nog niet zijn afgehandeld.
Daarnaast vraagt de oppositie zich nog steeds af of de staatssecretaris wel degelijk eerder wist van de fraude. Weekers stelt dat hij pas in april werd geïnformeerd.
Ook eisen de partijen dat Weekers in een brief verder ingaat op rapporten van Abvakabo FNV waarin medewerkers van de Belastingdienst al waarschuwen voor fraude met toeslagen. Bij dergelijke fraude gaat het om buitenlanders die bij een gemeente een Nederlands woonadres opgeven om zo een toeslag aan te kunnen vragen.
Uitspraken
In de vragen halen de oppositiepartijen een uitspraak aan van Weekers die hij twee jaar geleden deed in Accountancy Nieuws. "Criminele organisaties hebben ook wegen gevonden om de schatkist te tillen. En dat is geen traditionele vorm van belastingfraude, zoals het verzwijgen van inkomsten, zwart sparen of smokkel. Dit gaat een slag verder, mensen die nog helemaal geen belasting betaald hebben maar geld jatten uit de schatkist. Dat gebeurt bij voorlopige teruggaaf, toeslagfraude, vaak door gebruik te maken van de identiteit van iemand anders", zo zei Weekers toen.
De staatssecretaris kwam eind april in de Kamer over de kwestie onder vuur te liggen. Dat gebeurde nadat ambtenaren hadden verklaard dat hij al eerder op de hoogte moest zijn geweest van de fraude.
Onschuldig
Weekers pleitte zichzelf vrijdagavond onschuldig in het actualiteitenprogramma EenVandaag. Dit terwijl de Tweede Kamer toen nog wachtte op een brief met opheldering.
Volgens Weekers in zijn brief is de fraude 'adequaat' aangepakt. Wel neemt hij stappen om te zorgen dat hij in de toekomst sneller op de hoogte wordt gesteld van bijzondere vormen van fraude. Ook kondigt hij maatregelen aan om fraude met de toeslagen te voorkomen.
Volgende week dinsdag wordt er in de Kamer gedebatteerd over de zaak.