Binnen de PvdA van Diederik Samsom heerst grote verdeeldheid over de kabinetsplannen om illegaliteit strafbaar te maken. Dat blijkt uit een enquête van Maurice de Hond.

Van de PvdA-leden is 43 procent voor het strafbaar stellen van illegaliteit, 50 procent is tegen. De overige 7 procent weet het nog niet.

In het regeerakkoord staat dat het strafbaar moet worden om illegaal in Nederland te zijn. Het PvdA-congres heeft zich daar vorig weekeinde tegen uitgesproken.

Het congres stemde voor een motie van de vroegere Iraanse vluchteling Sander Terphuis. PvdA-leider Diederik Samsom wees de motie echter af. Samsom zei dat hij niet kon terugkomen op afspraken die gemaakt zijn met coalitiepartner VVD.

Van alle Nederlanders bij elkaar vindt ongeveer 60 procent dat illegaliteit strafbaar moet worden. Een op de drie ondervraagden is tegen. De steun is het grootst bij de PVV en de VVD.

Stemgedrag

Uit de politieke peiling van Maurice de Hond blijkt dat het stemgedrag van de Nederlandse kiezers weinig is veranderd ten opzichte van een week geleden. De VVD zakt een zetel naar 24 zetels. Bij de verkiezingen in september haalden de liberalen nog 41 zetels.

De PvdA krijgt er een zetel bij en stijgt naar 19 zetels. De partij heeft momenteel 38 zetels in de Tweede Kamer. De andere partijen blijven gelijk. De PVV is virtueel nog steeds de grootste partij met 27 zetels.

De Hond vroeg ook naar de troonswisseling van afgelopen dinsdag. Van de ondervraagden vond 80 procent dat Nederland zich van zijn beste kant heeft laten zien. 70 procent geeft aan trots te zijn op koning Willem-Alexander.