De oppositie in de Tweede Kamer blijft met veel vragen zitten na het feitenrelaas van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) over fraude met huur- en zorgtoeslagen.

Voor oppositiepartijen blijft de vraag wanneer hij nu precies op de hoogte was van de fraude en of hij wel genoeg heeft gedaan om de schade te beperken.

Regeringspartijen PvdA en VVD wilden niet reageren op het feitenrelaas van Weekers. De oppositie heeft nog steeds vragen over ambtenaren die stelden dat de staatssecretaris wel degelijk eerder wist van de fraude. Weekers stelt dat hij pas in april werd geïnformeerd.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wist er al ruim een maand eerder van. De SGP vraagt zich af waarom Weekers zo laat geïnformeerd werd terwijl volgens hem uit één tv-uitzending van Brandpunt duidelijk werd hoe ernstig de problemen zijn.

Systeemfraude

Het CDA wil meer weten van de 280 gevallen van 'systeemfraude' die de FIOD heeft afgehandeld en hoe groot de schade is. Volgens de SP vecht Weekers tot het Kamerdebat, dat voor half mei gepland staat, voor zijn politieke bestaan.

De partij vindt dat Weekers in zijn brief een onthutsend beeld schetst van een ministerie dat kennelijk van niets wist en geen enkele signaal oppakte.

Ondenkbaar

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik hekelde de afstandelijke houding van de bewindspersoon. ''Uit niets spreekt dat hij vanaf nu ferm de touwtjes in handen gaat nemen om dit soort toestanden in de toekomst te voorkomen."

De PVV noemt het ''ondenkbaar'' dat de staatssecretaris iets anders zegt dan zijn ambtenaren. Bovendien geeft Weekers niet aan of hij van de fraude had moeten weten, aldus de partij.

FNV

Meerdere partijen zijn ook verwonderd dat Weekers niet ingaat op rapporten van Abvakabo FNV waarin medewerkers van de Belastingdienst al waarschuwen voor fraude met toeslagen.

Bij dergelijke fraude gaat het om buitenlanders die bij een gemeente een Nederlands woonadres opgeven om zo een toeslag aan te kunnen vragen.