Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken was eerder dan staatssecretaris Frans Weekers van Financiën op de hoogte van de fraude met zorgtoeslagen door Bulgaren. 

Dat blijkt uit een brief die Weekers zaterdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens het feitenrelaas kreeg Asscher op 11 maart te horen van een strafrechtelijk onderzoek door de FIOD naar de fraude. Weekers kreeg pas ruim een maand later kennis van de zaak door een uitzending van het actualiteitenprogramma Brandpunt.

De staatssecretaris kwam vorige week in de Kamer over de kwestie onder vuur te liggen. Dat gebeurde nadat ambtenaren hadden verklaard dat hij al eerder op de hoogte moest zijn geweest van de fraude. 

Weekers pleit zichzelf vrijdagavond onschuldig wat betreft een fraudezaak bij het actualiteitenprogramma EenVandaag. Dit terwijl de Tweede Kamer toen nog wachtte op een brief met opheldering. 

Volgens Weekers in zijn brief is de fraude 'adequaat' aangepakt. Wel neemt hij stappen om te zorgen dat hij in de toekomst sneller op de hoogte wordt gesteld van bijzondere vormen van fraude. Ook kondigt hij maatregelen aan om fraude met de toeslagen te voorkomen.