"Je laat of het PvdA-congres of het kabinet vallen met het strafbaarstellen van illegaliteit." Dat zei PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma bij RTV Noord. 

De achterban van de PvdA heeft het niet op die strafbaarstelling, al staat die wel in het regeerakkoord met de VVD.

Ze vindt dat PvdA-partijleider Diederik Samsom er ook wel ''heel stevig inging'' toen hij vorige week voor het regeerakkoord koos: ''Poeh!'' Maar het gaat om ''een fundamentele kwestie die je niet zomaar kunt wegpoetsen'', aldus Klijnsma.

Er moet wat meer ''lucht'' komen om het dilemma ''goed neer te zetten'', vindt Klijnsma. Dat is volgens haar eerlijk tegenover de eigen leden en de VVD. Ze denkt wel dat het uiteindelijk toch goed komt op de voorgenomen extra partijraad deze maand. Maar dan moet er tijd zijn om ''te verzinnen hoe dan wel''. Het kabinet ''nog een beetje overeind laten, dat is ook mooi.''

Discussie

Klijnsma liet donderdag in een reactie weten achter het regeerakkoord te staan. Ze heeft volgens een woordvoerder met haar uitspraken in Aduard ''slechts willen aangeven dat het vanwege de discussie over de strafbaarstelling van illegaliteit binnen de PvdA goed is dat er een extra ledenraad over dit onderwerp is uitgeschreven''.

De discussie over de strafbaarstelling van illegaliteit is ''op dit moment'' een intern probleem van de PvdA, vindt Diederik Samsom. Hij erkende inmiddels wel dat de discussie over dit onderwerp op het congres ''te abrupt'' ten einde is gekomen.