Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft woensdag bekend gemaakt dat hij niet voor een tweede ambtstermijn kiest.

Dat meldt de gemeente Utrecht op haar website.

Dat betekent dat de Wolfsen stopt met zijn werkzaamheden op 1 januari 2014. Woensdag informeerde de burgemeester het college van B&W en de fractievoorzitters over zijn besluit. Eerder had hij zijn keuze al besproken met de commissaris van de Koning van Utrecht, Roel Robbertsen.

Wolfsen: "Ik vind het iedere dag opnieuw een groot voorrecht burgemeester te mogen zijn van deze prachtige stad en haar inwoners. Ook in de tijden van intensieve raadsdebatten over ingrijpende kwesties. Ik heb Utrecht voorgoed in mijn hart gesloten en ik blijf er ook graag wonen."

Wolfsen laat weten dat hij zes jaar een mooie periode vindt voor een functie in het openbaar bestuur. "Uiteraard blijf ik mij tot 1 januari 2014 met volle inzet en plezier inzetten voor de belangen van Utrecht en de mensen die er wonen."

Bekijk hier de reactie van Wolfsen:

Omstreden

Wolfsen begon in januari 2008 als burgemeester van Utrecht. Daarvoor was hij zes jaar lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. In zijn periode als burgemeester kwam Wolfsen regelmatig negatief in het nieuws. Zo wiste de gemeente in 2011 stukken die informatie bevatten over het wegpesten van een homostel in de wijk Leidsche Rijn. Uiteindelijk overleefde Wolfsen een motie van wantrouwen.

In 2012 blunderde de gemeente Utrecht in de zaak rondom de Romafamilie Nicolich. Het huurcontract van de familie werd per 1 januari opgezegd omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan intimidatie van een onderwijzeres. Dit bleek niet te kloppen. Ondertussen kwam de familie op straat te staan.

Ook voor zijn aantreden was Wolfsen al omstreden. Een raadgevend referendum waarin de burgemeester moest worden gekozen liep uit op een fiasco. De kritiek op Wolfsen zwol aan toen hij in 2009 de uitgever van het huis-aan-huisblad Ons Utrecht een oplage liet herdrukken. Wolfsen was niet blij met de inhoud over zijn woonkostenvergoeding.

Toekomst

Wat Wolfsen na zijn ambtstermijn wil gaan doen is nog niet duidelijk. Wel geeft de burgemeester aan dat hij meer tijd voor zijn naasten wil vrijmaken. Omdat hij het komende jaar niet volledig beschikbaar zal zijn voor de arbeidsmarkt zal Wolfsen geen beroep doen op de wachtgeldregeling.

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom heeft ''veel respect'' voor de keuze van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen om ''na zes intense jaren een andere weg in te slaan''.

''Wolfsen heeft veel betekend voor de stad Utrecht in omstandigheden die niet altijd gemakkelijk waren'', constateert de PvdA-leider.

In 2012 zei Samsom na een aantal incidenten waarbij Wolfsen was betrokken, dat ''Utrecht en Wolfsen misschien gelukkiger zouden worden van een opvolger''. Samsom excuseerde zich daarna in alle toonaarden en trok zijn woorden in.

Bekijk een overzicht van kritieke momenten in de jaren waarin Wolfsen diende als burgemeester