De Nationale Ombudsman zou in sommige gevallen best een 'symbolische' zetel in de Tweede Kamer willen hebben om zich bij sommige kwesties met het debat te kunnen bemoeien. 

"Symbolisch zou het geen kwaad kunnen dat ik in sommige kwestie bij wijze van spreke mijn hand kan opsteken in het parlementaire debat en zeggen: partijpolitiek ligt het nu zo, laten we eens precies kijken hoe het er voor de burger uitziet."

Dat zegt de huidige ombudsman, Alex Brenninkmeijer, dinsdag in het NCRV-programma Altijd Wat.

Brenninkmeijer denkt overigens niet dat de politici zouden staan te springen om de aanwezigheid van de ombudsman. "Dit soort gesprekken leidt vaak tot afhoudende reacties van politici", stelt hij. Volgens Brenninkmeijer kostte het hem al heel wat moeite om zijn jaarverslag in de Kamer te mogen aanbieden.

"Ik ben een luis in de pels en als ik mijn werk goed doe, hebben Kamerleden daar last van."

Zweden

In Zweden is het gebruikelijk dat de ombudsman in het parlement zit. De functie van Nationale Ombudsman werd in Nederland in 1982 in het leven geroepen naar Scandinavisch voorbeeld. In Zweden bestaat het fenomeen al sinds 1809.

De Nationale Ombudsman is een onafhankelijke functionaris die klachten van burgers over onbehoorlijk overheidsoptreden behandelt. Hij wordt benoemd door de Tweede Kamer. Het instituut heeft de status van Hoog College van Staat.