Edwin de Roy van Zuydewijn wil gerehabiliteerd worden. Eerder deze week kwamen er geluiden naar boven dat De Roy van Zuydewijn bewust is tegengewerkt door leden van de regering en het Koninklijk Huis.

"Ik ben verheugd dat mensen nu eindelijk de waarheid spreken," vertelt hij in een interview met The Post Online.

Frits Wester onthulde vrijdag in NRC Handelsblad dat een oud-minister stelt dat Edwin de Roy van Zuydewijn 'gepiepeld' wordt door de overheid én het Koninklijk Huis. 

Diezelfde week vertelde oud-Volkskrant hoofdredacteur en burgemeester Pieter Broertjes dat prins Bernhard De Roy van Zuydewijn ‘onschadelijk’ ging maken.

Eerder deze week stelde de SP al kamervragen vanwege de uitspraken van Broertjes.

Bevestiging

De Roy van Zuydewijn ziet hierin bevestiging van wat hij al lang dacht: "Ik heb nu eindelijk bevestigd gezien wat voor Margarita, mijn raadsmannen en mij al lang duidelijk was. Het had ook al lang voor het parlement en de media duidelijk moeten zijn. Iedereen heeft het gedraai en gejok van de regering live kunnen waarnemen."

Volgens het voormalig lid van de koninklijke familie is hij niet op zoek naar wraak, maar op zoek naar rehabilitatie. Eerder sprak de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer zich al uit in het voordeel van De Roy van Zuydewijn.

Margarita

Edwin de Roy van Zuydewijn was getrouwd met prinses Margarita. Hij kwam onder andere in opspraak toen hij beweerde dat de koninklijke familie hem zou hebben afgeluisterd. De zaak escaleerde toen de echtelieden in maart 2003 in het blad HP/De Tijd uit de doeken deden wat hen door het koningshuis zou zijn aangedaan.

In dat jaar (2003) werd bekend dat de toenmalig directeur van het Kabinet der Koningin Felix Rhodius de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) opdracht had gegeven de gangen van De Roy van Zuydewijn na te gaan. Dit werd later toegegeven door premier Jan Peter Balkenende. In 2008 scheidde hij van Margarita.