PvdA-leider Diederik Samsom heeft zaterdag op het partijcongres laten zien dat een pijnlijke inhoud en eerlijkheid ook samen kunnen gaan, wat niet gemakkelijk is. 

Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zondag in Buitenhof. "Als het gemakkelijk was, zou iedereen partijleider kunnen worden."

Ook Commissaris van de Koningin in Drenthe Jacques Tichelaar was in het programma lovend over het optreden van Samsom.

Het PvdA-congres keerde zich zaterdag tegen een wet die illegaliteit strafbaar stelt, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Samsom kondigde aan achter het regeerakkoord te blijven staan en wees erop dat het congres ook met het regeerakkoord heeft ingestemd.

Besluit

"Op enig moment moet een besluit worden genomen", zei Tichelaar. Het optreden van Samsom was volgens hem 'heel moedig'. "Hij heeft de afweging gemaakt zijn belofte niet te breken. Het is krachtig van de PvdA om dit zo open te doen. Dit hoeft niets voor zijn positie te betekenen."

Donderdag was volgens Van Rijn al duidelijk dat de strafbaarstelling van illegaliteit een moeilijk punt zou worden. "Maar het is ook wat waard als je een leider hebt die eerlijk is tegen het congres." Het is volgens hem belangrijk om met de leden in gesprek te blijven. "Je mag op verschillende tijden anders over een onderwerp denken."

Kritischer

PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan was eerder in Eva Jinek op Zondag kritischer. "Als een congres zich zo duidelijk uitspreekt, moet je aan het werk als burgemeester." Hij wees erop dat de discussie over het oppakken van illegalen in Amsterdam al een paar jaar gaande is.

"Daar ben ik vrijwel niemand tegengekomen die het een goed idee vindt om achter illegalen aan te gaan." Maar hij benadrukte wel dat 'ook Amsterdam' zich aan de wet moet houden. Verder wilde hij niet op het onderwerp ingaan.