Geert Wilders wil in het Europees parlement de krachten bundelen met partijen als het Front National en het Vlaams Belang, die vaak als extreem-rechts worden bestempeld.

De PVV-leider gaat de komende maanden gesprekken voeren met circa tien anti-europartijen. Dat zegt Wilders in een interview met het AD.

'We moeten kijken of we elkaar kunnen helpen en steunen", stelt Wilders, die in Brussel een vuist wil maken tegen de samenwerkingsverbanden van socialisten, liberalen en christendemocraten. 'Dat zou een enorm signaal zijn.'

Front National

Wilders heeft vooralsnog alleen met het Franse Front National gesproken. Met het Vlaams Belang gaat hij 'zeker' ook praten, zegt hij. Andere potentiële partners blijven voorlopig geheim.

In het verleden hield Wilders vaak zelf toenaderingspogingen van partijen als het Front National en het Vlaams Belang af, maar nu wil hij die terughoudendheid laten varen. 'Ik heb meer met die partijen in het buitenland dan met de hele Tweede Kamer.' Afgelopen maandag lunchte hij al met Marine le Pen, voorvrouw van het Front National.