Het wordt onder strikte voorwaarden mogelijk om particuliere beveiligers in te zetten op koopvaardijschepen die varen in gebieden waar piraten actief zijn. 

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie gaat een wet opstellen om dit mogelijk te maken, meldde zij vrijdag na de ministerraad.

De wet gaat gelden voor ''bepaalde categorieën koopvaardijschepen''. Eerder zei Hennis al dat het kabinet ''het standpunt over de inzet van bewapende particuliere beveiligers wellicht moet heroverwegen'', omdat de mogelijkheden van Defensie beperkt zijn.

Duur

Defensie levert zogeheten VPD's voor de bescherming van schepen. Volgens reders zijn die echter te duur en niet flexibel genoeg. Mede daarom dringen de reders er al tijden op aan dat ze zelf beveiligers mogen inhuren.

Onlangs is voor de 50e keer een VPD ingezet. Defensie heeft jaarlijks 175 van deze teams beschikbaar. Volgens het kabinet is piraterij een grote bedreiging van het goederenvervoer van en naar Nederlandse havens. Daarom doet Nederland ook mee aan twee antipiraterijmissies.

Erkenning

Reders zijn blij dat het kabinet eindelijk gehoor geeft aan hun pleidooi om particuliere beveiligers op schepen toe te staan. Dat liet voorzitter Tineke Netelenbos van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) vrijdag weten.

De oud-minister is ''zeer te spreken'' dat het kabinet erkent dat alleen de inzet van militairen niet volstaat om koopvaardijschepen tegen piraten te beveiligen. ''Het is fijn dat het kabinet naar een oplossing zoekt en dat nu een principebesluit is genomen'', stelt ze.

Netelenbos is wel benieuwd onder welke voorwaarden en welk type schepen straks door particulieren verdedigd mogen worden. Ook hoopt ze dat de beveiligers al ingezet mogen worden, voordat de nieuwe wetgeving volledig is ingevoerd. In het Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland is daar volgens haar ook voor gekozen.