De PvdA maakt volgens Jonge Socialisten-voorzitter Toon Geenen de beloftes uit het regeerakkoord niet waar. 

Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

De voorzitter van de jongerentak van de PvdA stelt dat partijleider Diederik Samsom twee beloftes heeft gedaan bij de start van het kabinet: sociaal en eerlijk uit de crisis en herstel van vertrouwen in de politiek.

Negatiever

"Eigenlijk ben ik negatiever geworden. De twee beloftes die mij overtuigden zie ik niet terug en ik maak me zorgen of ze gerealiseerd gaan worden", aldus Geenen.

Hij vindt dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zijn rol als bewaker van het partijprofiel beter oppakt dan Samsom. Zo moet Samsom volgens Geenen vaker de confrontatie zoeken met het kabinet. 

Hij moet daarbij meer toenadering zoeken tot de SP, vindt hij. "Ik heb het idee dat Samsom vooral de VVD helpt als zij weer in de knoop zitten." 

Onzinredenering

De Jonge Socialisten zijn fel tegenstander van de door het kabinet aangekondigde extra bezuinigingen. Het kabinet heeft aangekondigd extra te bezuinigen als het CPB voorspelt dat de 3 procent begrotingstekort niet gehaald wordt in 2014.

Volgens Geenen is het een 'onzinredenering' om meer te gaan bezuinigen als de economische groei tegenvalt.

"We moeten terug naar het Keynesiaanse model, waarbij het prima is als de overheid geld investeert in de economie. Bijvoorbeeld via de centrale banken, of: ophouden met bezuinigen."

Hij vindt dat Jeroen Dijsselbloem zich als voorzitter van de Eurogroep hard moet maken voor deze koersverandering in Europa. 

Zaterdag vindt in Leeuwarden het PvdA-congres plaats. Daar zal Samsom onder meer worden opgeroepen om het strafbaar maken van illegaliteit uit het regeerakkoord te halen. 

Lees hier het hele interview