SP en VVD willen dat acquisitiefraude voortaan strafbaar wordt gesteld.

Daartoe dienen SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en VVD-Kamerlid Foort van Oosten samen een initiatiefwet in, zo laten zij weten.

Verder willen de politici ervoor zorgen dat ondernemers straks kunnen rekenen op meer bescherming tegen oneerlijke handelspraktijken. Verder moet de wet ervoor zorgen dat er makkelijker onder misleidende overeenkomsten uit kan worden gekomen.

Schade

Onder acquisitiefraude worden bijvoorbeeld spookfacturen verstaan en het aanbieden van advertentieruimte in niet bestaande of weinig gelezen internetgidsen.

Ook oneerlijke handelspraktijken vallen hieronder, zoals 'kleine lettertjes' waardoor ondernemers vast zitten aan langdurige overeenkomsten waar zij niets aan hebben vallen hieronder. Geschat wordt dat het Nederlandse bedrijfsleven door acquisitiefraude jaarlijks ongeveer 400 miljoen euro schade lijdt.

Tweeledige aanpak

De SP en de VVD pleiten voor een tweeledige aanpak. "In de eerste plaats zorgen we ervoor dat ondernemers beschermd worden tegen deze oneerlijke handelspraktijken", aldus Van Oosten. "Ze moeten op eenvoudige wijze af kunnen van overeenkomsten die op misleidende wijze tot stand zijn gekomen." 

Daarnaast stellen de politici volgens Gesthuizen ook een expliciete strafbepaling voor. "Acquisitiefraude moet strafbaar worden. Er zitten georganiseerde bendes achter deze praktijken, die moeten hard worden aangepakt."

De partijen hopen nog dit jaar het wetsvoorstel door de Tweede Kamer te krijgen.

Vogelvrij

MKB-Nederland, die al geruime tijd wijst op de tekortkomingen in de huidige wetgeving, is blij met de nieuwe plannen en hoopt dat ondernemers straks "minder vogelvrij zijn". "Daarbij komt dit soort oplichters nu veel te gemakkelijk met hun onfrisse zaakjes weg", aldus de lobby-organisatie. 

MKB-Nederland vroeg de rechtbank in Groningen eerder dit jaar om de Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken, die consumenten beschermt, ook van toepassing te verklaren op ondernemers. Maar de rechter acht zichzelf daartoe niet bevoegd en verwijst naar de politiek.

"Ondernemers worden al jaren belaagd door malafide bureautjes die hen op steeds wisselende wijze proberen geld af te troggelen", stelt de organisatie.

"Eenmaal getekend, zitten ondernemers vaak voor jaren aan zo’n waardeloze overeenkomst vast en gaan daarmee voor duizenden euro’s het schip in." Een groot probleem bij dit soort zaken is volgens MKB Nederland dat de feitelijke misleiding telefonisch plaatsvindt en gedupeerden dat niet kunnen bewijzen.

Beter opletten

“Het is te gemakkelijk om te zeggen dat ondernemers maar beter moeten opletten”, zegt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland.

“Wie dat zegt, gaat volledig voorbij aan de geraffineerdheid waarmee dit soort oplichters te werk gaat. Het gaat steeds verder en het wordt steeds gekker. Het heeft werkelijk niets meer eerlijk zakendoen te maken. Hoe eerder we dit met wortel en tak kunnen uitroeien, des te liever het me is.”