
Quotum arbeidsgehandicapten pas vanaf 2017
Dat laat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) desgevraagd weten aan NU.nl.
In het debat over het vorige week gesloten sociaal akkoord zei de minister, in antwoord op vragen van D66-leider Alexander Pechtold, het quotum vanaf 2016 te willen invoeren. En alleen als de doelstelling van 5000 arbeidsplaatsen voor 2015 niet wordt gehaald.
Asscher antwoordde daarop dat dit niet in strijd is met het akkoord en dat het quotum geactiveerd zou worden na de meting in 2015. "In het eerste jaar nadat de verplichting voor het quotum meetelt, dus 2016, kan het quotum geactiveerd worden als de afspraken niet gehaald zijn", zo zei hij tijdens het debat.
Nu blijkt echter dat ook de cijfers van 2016 zullen worden meegewogen alvorens het quotum kan worden geactiveerd.
Sociaal akkoord
De minister lijkt daarmee terug te keren naar de afspraak uit het sociaal akkoord. Daarin staat: "Indien eind 2016 uit de monitoring blijkt dat de afgesproken ambitie niet wordt gehaald en er geen externe verklaarbare factoren zijn
voor het niet realiseren van deze ambitie, zal na overleg met sociale partners een verplicht quotum aan de orde zijn."
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg reageert teleurgesteld. "Wij waren juist tevreden met de toezegging, maar nu blijkt dat de druk bij werkgevers weer verder van de ketel gaat. De arbeidsgehandicapten zijn de dupe." Hij wil voor 18 uur opheldering van de minister in een Kamerbrief.
Wet
De wet die het quotum als stok achter de deur zet, wordt wel alvast uitgewerkt. Hierdoor kan het direct worden ingevoerd zodra de streefaantallen niet worden gehaald.
In het regeerakkoord werd het quotum al opgenomen, maar dit werd later bij het sociaal akkoord veranderd in een resultaatverplichting voor werkgevers. Geleidelijk aan moet dit er voor zorgen dat er vanaf 2020 jaarlijks 10.000 mensen met een arbeidshandicap worden aangenomen.
De werkgevers zijn fel tegen het quotum, maar met name voor de PvdA was het een hard punt om de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen te kunnen accepteren.