De fraude met huur- en zorgtoeslagen voor Bulgaren lijkt veel grootschaliger dan staatssecretaris Frans Weekers van Financiën woensdag aan de Tweede Kamer heeft gemeld.

Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit geheime documenten die het in handen heeft. Weekers wilde donderdagochtend niet reageren.

Volgens politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en een inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken vindt die fraude veelvuldig en op grote schaal plaats in meerdere Nederlandse steden, blijkt volgens RTL Nieuws uit de vertrouwelijke documenten.

''Er wordt zelfs gesproken van een 'landelijk' karakter. Ook zijn het niet uitsluitend Bulgaren die op deze wijze frauderen.''

Weekers ontkende donderdagochtend nog eerdere beschuldigingen van anonieme belastingambtenaren dat hij heeft gejokt over wat hij wist van de toeslagenfraude. Die werd zondag aan het licht gebracht door KRO Brandpunt. ''Voor deze specifieke vorm van fraude ben ik niet gewaarschuwd. Ik werp de aantijgingen dat ik zit te jokken dan ook verre van mij", aldus Weekers.

Oppositie

De gehele oppositie wil voor 19.00 uur donderdagavond een compleet feitenrelaas van alle ontwikkelingen rond fraude met toeslagen. De regeringspartijen schatten in dat een goed feitenrelaas meer tijd kost en steunden het verzoek van de oppositie niet.

Maar dat nam niet weg dat Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg het verzoek van de oppositie doorstuurt naar het kabinet, met de vraag om de brief ,,indien mogelijk'' voor 19.00 uur naar de Kamer te sturen. Als de brief er is, wil de oppositie alsnog donderdagavond een debat met staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Brief

Weekers schreef woensdag aan de Kamer dat de toeslagenfraude door Bulgaren weliswaar al een jaar bij de Belastingdienst bekend was, maar dat het departement niet werd geïnformeerd omdat het niet om een nieuwe vorm van identiteitsfraude ging. Weekers raakte pas op de hoogte door het tv-programma KRO Brandpunt.

Het gaat erom dat Bulgaren via nepadressen op grote schaal huur- en zorgtoeslagen aanvragen in Nederland. De Belastingdienst wist dat vorig jaar al, maar Weekers naar zijn zeggen pas sinds kort.

De oppositie wil opheldering van Weekers. Ze zal donderdag op een spoeddebat aandringen. Volgens de SP moet ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken daarbij aanwezig zijn. Die zou volgens RTL ook op de hoogte zijn geweest van de toeslagenfraude.