In de PvdA-achterban is verzet tegen de afspraak in het regeerakkoord om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen.

Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 936 leden van de PvdA.

De strafbaarstelling van illegaliteit is opgenomen in het regeerakkoord van VVD en PvdA en de partijtop van de sociaaldemocraten wil vasthouden aan die afspraak. Eerder stemde het congres er ook mee in.

Dat neemt niet weg dat het plan tot veel beroering leidt in de PvdA-achterban, die er zaterdag over spreekt op een congres in Leeuwarden.

Een petitie tegen het plan heeft al veel handtekeningen gekregen, onder meer van prominenten als oud-partijleider Job Cohen, de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en de PvdA-fracties in steden als Amsterdam, Rotterdam. Ook de afdelingen Utrecht, Den Haag, Tilburg en Eindhoven zijn tegen.

Kiezers

Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt verder dat de grootste groep PvdA-kiezers wél wat ziet in de nieuwe wet; bijna de helft (48procent) wil dat illegaliteit strafbaar wordt, 41procent is tegen. Ook kiezers van veel andere partijen, waaronder de SP, zijn voorstander van de nieuwe wet. Alleen de achterbannen van GroenLinks en D66 zijn ertegen.

Aan het onderzoek over het strafbaar stellen van illegaliteit deden 21.851 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Van de deelnemers zijn 936 lid van de PvdA.