De Europese Commissie verwacht meer dan een voetnoot over de afspraken van het sociaal akkoord in het pakket van maatregelen dat eind april naar Brussel wordt gestuurd over de Nederlandse begroting. 

Dat blijkt dinsdag uit woorden van Andy Klom, directeur van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.

Het sociaal akkoord zou een 'inspiratie' moeten zijn voor het volledige pakket van maatregelen dat het kabinet voor 30 april naar de Europese Commissie moet sturen, aldus Klom.

"De afspraken met de sociale partners moeten nog wel door Nederland aan Brussel worden bevestigd", zo stelt Klom in antwoord op vragen van NU.nl in Den Haag. 

Grote voetnoot

Na het sluiten van het akkoord half april liet premier Mark Rutte weten dat de afspraken met de sociale partners in het pakket van bezuinigingen naar Brussel echter slechts in 'een grote voetnoot' worden opgenomen.

"We weten nog niet wat er in komt te staan, maar ik neem toch aan dat er elementen uit het sociaal akkoord in het pakket worden opgenomen", aldus Klom als hij wordt gewezen op deze voetnoot. "Waarom zou je als kabinet anders al die moeite voor het akkoord hebben gedaan?"

Begrotingstekort

Met de sociale partners (vakbonden en werkgevers) werd afgesproken dat de bezuinigingen van 4,3 miljard die eigenlijk nodig zijn om het Nederlandse begrotingstekort in 2014 onder de 3 procent te krijgen, uitgesteld worden tot in ieder geval augustus, in de hoop dat de economie in de tussentijd voldoende aantrekt.

Zo niet, dan moet er alsnog worden bezuinigd, wat zal worden vastgelegd in de begroting die op Prinsjesdag in september wordt gepresenteerd.

Theorie

Volgens Klom is het 'in theorie' mogelijk dat het kabinet op Prinsjesdag met een andere begroting komt dan die eind april naar Brussel wordt gestuurd. Maar, zo zegt hij stellig; dat is niet de bedoeling.

"In Europa is heel duidelijk met elkaar afgesproken, en daar was Nederland ook een groot voorstander van, dat het hervormingspakket dat naar Brussel gaat deel uitmaakt van een preventieve strategie (om de economie op de rails te krijgen, red.). Dan is het wel de bedoeling dat je daar op inzet", zo vindt hij.

Aanbevelingen

De Europese Commissie oordeelt naar aanleiding van het pakket maatregelen dat Nederland eind april naar Brussel stuurt op 29 mei definitief over de prestaties van Nederland via de landenspecifieke aanbevelingen, zoals de commissie overigens doet bij iedere lidstaat.

Deze aanbevelingen zijn niet juridisch afdwingbaar, en moeten worden bevestigd door de regeringsleiders van de Europese Unie.

'Nette manier'

Maar, zo waarschuwt Jean Luc Annaert, de onlangs in Nederland aangestelde Brusselse ambtenaar die aan de Europese Commissie rapporteert over de Nederlandse economische prestaties: "Een aanbeveling in het kader van de procedure voor buitensporige tekorten zijn eigenlijk geen echte aanbevelingen. Het is een nette manier om te zeggen dat u moet."

De aanbevelingen van eind mei zijn dit jaar spannend, omdat Nederland middels het sociaal akkoord uitstel aanvraagt van de belofte zich aan de begrotingsregels te houden.

Waar ons land zich in het verleden altijd keurig aan de Europese regels hield, kwam het tekort in 2011 uit op 4,7 procent en in 2012 op 3,8 procent. Voor 2013 wordt een tekort van 3,3 procent verwacht.

Waarschuwing

Vorig jaar gaf Brussel ons land een ferme waarschuwing: als Nederland zich in 2013 niet aan de afspraken zou houden, volgt er een boete.

Vorig jaar was een van die aanbevelingen aan Nederland bijvoorbeeld het verminderen van de hypotheekschuld in Nederland, omdat die als de derde hoogste van Europa geldt. Klom stelt tevreden vast dat Nederland op deze aanbevelingen actie heeft ondernomen.

Boetes

Sinds vorig jaar is het voor begrotingscommissaris Olli Rehn makkelijker geworden om met boetes, een bedrag van 0,2 procent van het bnp, af te dwingen dat er in landen wordt bezuinigd of hervormd. Op de maatregelen is echter kritiek, omdat de economie geremd zou worden door de bezuinigingen die gepaard gaan met de begrotingsdiscipline.

Er gaan dan ook geluiden op, vanuit bijvoorbeeld het IMF, dat Europa wel wat minder strikt zou kunnen optreden. Ook president van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso stelde maandag nog dat het tempo waarin landen aan de begrotingsregels moeten voldoen wel wat omlaag kan.

Klom wilde nog niet speculeren op de gevolgen hiervan. Wel stelt hij dat de bekrachtiging van de adviezen van de Europese Commissie over de begrotingsregels uiteindelijk bij de 27 regeringsleiders van de EU liggen. Hij zegt: "Het systeem werkt pas drie jaar, en wordt nog steeds met nieuwe elementen uitgebreid. Tot nu toe is nog geen enkel Europees Semester hetzelfde geweest."

Vijf vragen beantwoord over de begrotingsregels

Vijf vragen beantwoord over het sociaal akkoord